czwartek, 8 sierpnia 2013

Shake jagodowo-bananowy

Na dworze dalej upały, po spędzeniu 40 minut w samochodzie bez klimatyzacji miałam dosyć, a za chwilę mieli do nas wpaść znajomi. I tak siedzę i zastanawiam się jak nas ochłodzić... I nagle olśnienie - w zamrażalce mam jagody :) 

Postanowiłam więc zrobić shake'a jagodowo-bananowego - w sam raz na gorące popołudnie w gronie znajomych.

Składniki
  • mrożone jagody - 0,5 kg
  • 2 banany
  • mleko - pół szklanki
  • brązowy cukier (opcjonalnie)
  • liście mięty do dekoracji
Przygotowanie

Zamrożone jagody wrzucamy do miksera, wlewamy mleko i całość miksujemy na gładką masę. Mnie to trochę zajęło, bo jagody były strasznie zmrożone, ale jeśli je wyciągniemy pół godziny wcześniej z lodówki - powinno pójść bez problemów. Do masy dodajemy banany połamane na kawałki - całość miksujemy jeszcze raz. Jeśli wolimy słodszą wersję - możemy dodać trochę brązowego cukru.


Przygotowany shake przelewamy do szklanek i dekorujemy miętą. Podajemy z grubymi słomkami. Mnie niestety zabrakło słomek, więc shake wylądował w pucharkach, a każdy dostał do reki łyżkę.


Wszyscy byli zachwyceni więc i Wam życzę Smacznego :)

2 komentarze:

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!