piątek, 30 sierpnia 2013

Domowe płatki śniadaniowe

Postanowiłam się zrewanżować mężowi za przepyszne owocowe śniadanie z zeszłego tygodnia :) zrobiłam więc płatki śniadaniowe. Dlaczego, skoro można je kupić w każdym sklepie? Głównie dlatego, że w tych gotowych bardzo często znajduje się dodatkowy cukier, który na pewno nie wpływa korzystnie na nasz wygląd.

Składniki
  • płatki błyskawiczne pszenne (50 g)
  • płatki błyskawiczne żytnie (50 g)
  • suszone daktyle (20 g)
  • suszony banan (20 g)
  • suszony ananas (20 g)
  • kandyzowana skórka z pomarańczy (20 g)
  • śliwki (6 sztuk)

Przygotowanie
Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki, chipsy bananowe łamiemy, wszystko razem wrzucamy do miski i mieszamy. Tak jak normalne płatki - możemy jeść z mlekiem lub jogurtem.


Skąd taki wybór składników?

Płatki - są najlepszym źródłem energii z rana. Nie należy jednak mylić ich z płatkami fitness czy mieszankami zwanymi musli - większość z nich to przede wszystkim produkty bogate w cukry proste, które wcale nie wpłyną na poprawę zdrowia i na pewno nie będą miały pozytywnego wpływu na wyszczuplenie sylwetki. Wybierając płatki sięgajmy po te z napisem górskie. Są one źródłem dobrych węglowodanów, łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika, który wspomaga przemianę materii. Dzięki nim dostarczymy organizmowi magnezu, żelaza, wapnia, cynku czy selenu.

Suszone owoce - mimo iż dość kaloryczne, (100 g dostarcza około 250 - 300 kcal). Wynika to z faktu, że zawierają one dużo mniej wody (15 - 30%) niż świeże (ok. 90%) - są bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, dzięki temu zawierają więcej błonnika, minerałów i witamin z grupy B i  witaminy K, są również bardzo dobrym źródłem potasu, magnezu, żelaza i miedzi. Suszone owoce zawierają przeciwutleniacze chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób, a także przyspieszają procesy starzenia. Warto także wspomnieć o tym, że daktyle mają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu są bardziej sycące i mogą być spożywane przez osoby, które chcą stracić na wadze.

Śliwki - wspomagają przepływ krwi i uszczelniają naczynia krwionośne,  korzystnie wpłyną na nasz układ nerwowy.  Dodatkowo uregulują poziom cholesterolu i zadziałają przeciwmiażdżycowo. Zawierają wiele potrzebnych organizmowi składników, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez i błonnik oraz witamin: A, C, K, E, B6, zawierają też polifenole. Działają antyoksydacyjnie - mogą więc zapobiegać powstawaniu nowotworów. 

Zatem...
Smacznego!

3 komentarze:

  1. zamień płatki błyskawiczne na zwykłe, dłużej się je przygotowywuje ale są bardziej wartościowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, nawet napisałam, że powinny być górskie, ale w sklepie takich nie znalazłam, więc na początek wzięłam takie :)

      Usuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!