wtorek, 13 sierpnia 2013

Sum afrykański w ziołach i pomidorach

Dzisiaj stawiamy na rybę. Leżymy wczoraj w łóżku i zasypiamy (było niewiele przed północą), a mnie się przypomina, że zapomniałam przyprawić rybę - no i musiałam wstać. Wychodząc z pokoju usłyszałam jeszcze śpiące: "Jesteś niesamowita...". I co tu dużo mówić - człowiekowi od razu bardziej się chce ;) ale dosyć tej prywaty - przejdźmy do przepisu.


Składniki
  • sum afrykański - 1 płat
  • natka pietruszki - garść
  • liście oregano - garść
  • limonka - 1 szt.
  • pieprz w ziarnach
  • sól gruboziarnista 
  • oliwa
Sos pomidorowy
  • pomidor - 1 duży owoc
  • czosnek - 3 ząbki
  • liście bazylii - garść
  • liście oregano - garść
  • pieprz

Słów kilka o sumie afrykańskim - jest to ryba słodkowodna, średnio tłusta, bogaty w białko i witaminę E. Zawiera dużo kwasów nasyconych, zwłaszcza palmitynowego, oraz niewielką ilość kwasów omega-3. Jest bardzo dobrym źródłem fosforu i magnezu, a zawartość tłuszczu wynosi około 5,3%. 

Przygotowanie

Rybę myjemy i wsadzamy do naczynia. Pieprz i sól rozgniatamy w moździerzu lub mielimy w młynku i obsypujemy obficie rybę z obu stron. Nożyczkami (bo tak najwygodniej) tniemy zioła, zaś limonkę kroimy na pół. Połowę kroimy na drobne kawałki i okładamy nią rybę, drugą połowę wyciskamy. W ten sposób powstaje nam pyszna marynata. Najlepiej przygotować to dzień wcześniej (niekoniecznie o północy) lub rano przed wyjściem do pracy. Rybę wsadzamy do lodówki, aby wszystkie smaki przeszły się wzajemnie.

Po powrocie z pracy możemy przyrządzić rybę. Jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy - porcjujemy na 2 kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy odrobinę oliwy i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.


W tym czasie robimy sos pomidorowy. Pomidora obieramy ze skóry (możemy sparzyć, żeby było łatwiej) i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek również obieramy i kroimy w drobna kostkę. Pomidory, czosnek i świeże zioła wrzucamy do blendera i miksujemy przez pół minuty. Dodajemy pieprz i sos gotowy.


Po wyciągnięciu z piekarnika rybę układamy na talerzu, i polewamy sosem. Dekorujemy listkiem oregano i podajemy.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam suma, danie wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!