poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Przekąska na letnie popołudnie

Leniwe sobotnie popołudnie, wieczorem planowaliśmy grilla ze znajomymi, więc nie chcieliśmy jeść obfitego obiadu, z drugiej strony do 18 ciężko będzie wytrzymać. Szybko przejrzeliśmy zawartość naszej lodówki (oględnie mówiąc nie powalała, bo na zakupy jeździmy w niedzielę), ale znalazł się:
  • kalafior,
  • ogórek zielony,
  • naturalny serek homogenizowany,
  • czosnek (3 ząbki),
  • czosnek granulowany, pieprz.
Można więc było stworzyć przekąskę: kalafior z sosem tzatziki domowej roboty.


M. podzielił kalafiora na różyczki, głąb obrał. Do garnka wlał wodę i wrzucił kostkę rosołową oraz poporcjowanego kalafiora. Kalafior gotował się około 20 minut.

W tym czasie ja przygotowałam sos tzatzyki:
Ogórka obrałam ze skóry i starłam na drobnej tarce. Następnie na tej samej tarce starłam czosnek (również obrany). Całość wymieszałam w misce i dodałam opakowanie serka homogenizowanego.


Wymieszałam, doprawiłam pieprzem i odrobiną granulowanego czosnku (Pamiętajcie, żeby wybrać ten, który w składzie ma sam czosnek!) i gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!