piątek, 9 sierpnia 2013

Faszerowany bakłażan

Z ostatnich faszerowanych cukinii zostało nam trochę składników no i na zakupach w koszyku wylądował też bakłażan. Zatem postanowiliśmy w piątek wykorzystać pozostałe resztki i znowu nafaszerować warzywa.

Składniki
  • bakłażan
  • ser feta - pół kostki
  • pomidory żółty oraz czerwony
  • papryka: zielona oraz czerwona
  • cebula
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Przygotowanie

Farsz
Kroimy w kostkę warzywa oraz ser fetę. Czosnek powinien być pokrojony bardzo drobno, lub starty na tarce. Reszta warzyw - powinna być pokrojona w drobną kosteczkę. Warzywa i ser wrzucamy do miski i dosypujemy sporą ilość ziół prowansalskich. Doprawiamy pieprzem. Tak przygotowany farsz ugniatamy delikatnie widelcem, aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na bok.


Bakłażan przekrawamy na pół, łyżeczką wybieramy gniazda nasienne i do tak przygotowanych "łódeczek" nakładamy farsz. Następnie bakłażana umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (moje już niestety trochę popękało), możemy skropić odrobiną oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy nie trzeba dodać oliwy. Jeśli bakłażan jest już miękki - wyciągamy potrawę z piekarnika.


Wygląda jak zapiekanka - nic tylko polać ketchupem. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. a z cukinią mozna zrobic??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że można - my robiliśmy na początku tygodnia (http://dietaprzedslubem.blogspot.com/2013/08/faszerowane-warzywa-cukinia.html) i dlatego nam trochę resztek zostało :)

      Usuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!