Z ostatnich faszerowanych cukinii zostało nam trochę składników no i na zakupach w koszyku wylądował też bakłażan. Zatem postanowiliśmy w piątek wykorzystać pozostałe resztki i znowu nafaszerować warzywa.
Składniki
- bakłażan
- ser feta - pół kostki
- pomidory żółty oraz czerwony
- papryka: zielona oraz czerwona
- cebula
- czosnek
- zioła prowansalskie
- pieprz
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Farsz
Kroimy w kostkę warzywa oraz ser fetę. Czosnek powinien być pokrojony bardzo drobno, lub starty na tarce. Reszta warzyw - powinna być pokrojona w drobną kosteczkę. Warzywa i ser wrzucamy do miski i dosypujemy sporą ilość ziół prowansalskich. Doprawiamy pieprzem. Tak przygotowany farsz ugniatamy delikatnie widelcem, aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na bok.
Bakłażan przekrawamy na pół, łyżeczką wybieramy gniazda nasienne i do tak przygotowanych "łódeczek" nakładamy farsz. Następnie bakłażana umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (moje już niestety trochę popękało), możemy skropić odrobiną oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy nie trzeba dodać oliwy. Jeśli bakłażan jest już miękki - wyciągamy potrawę z piekarnika.
Wygląda jak zapiekanka - nic tylko polać ketchupem.
Smacznego!
a z cukinią mozna zrobic??
OdpowiedzUsuńJasne że można - my robiliśmy na początku tygodnia (http://dietaprzedslubem.blogspot.com/2013/08/faszerowane-warzywa-cukinia.html) i dlatego nam trochę resztek zostało :)
Usuń