sobota, 31 sierpnia 2013

Schab 6 smaków

A tak przewrotnie dziś było na naszym stole, zazwyczaj mamy kurczaka i to w dodatku 5 smaków, my mamy wersję de lux - zamiast kurczaka schab, zamiast 5 smaków - 6. W sumie to znowu powiało Azją...

Składniki
  • schab (5 plastrów),
  • papryka (3 sztuki różnokolorowej),
  • pędy bambusa (puszka),
  • fasolka zielona (2 garści),
  • cebula czerwona (2 sztuki),
  • przyprawy: kurkuma, imbir, cynamon, pieprz cayenne, sos sojowy, sok z cytryny,
  • makaron ryżowy.

Przygotowanie

Schab kroimy w paski. W rondlu podgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy mięso. Dusimy kilkanaście minut. Dodajmy sos sojowy (nie za dużo bo jest bardzo słony), kurkumę, imbir oraz odrobinę pieprzu cayenne.

Cebulę kroimy w półkrążki i rozdzielamy. Paprykę kroimy w paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do mięsa. Doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Przypraw używamy zgodnie z własnym smakiem, bo ciężko określić, czy ktoś woli bardziej kwaśny, czy ostry smak. Warzywa z mięsem dusimy przez około 15-20 minut od czasu do czasu podlewając wodą, żeby się nie przypaliły.


Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Mięso podajemy z makaronem (możemy również użyć ryżu).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!