A tak przewrotnie dziś było na naszym stole, zazwyczaj mamy kurczaka i to w dodatku 5 smaków, my mamy wersję de lux - zamiast kurczaka schab, zamiast 5 smaków - 6. W sumie to znowu powiało Azją...
Składniki
- schab (5 plastrów),
- papryka (3 sztuki różnokolorowej),
- pędy bambusa (puszka),
- fasolka zielona (2 garści),
- cebula czerwona (2 sztuki),
- przyprawy: kurkuma, imbir, cynamon, pieprz cayenne, sos sojowy, sok z cytryny,
- makaron ryżowy.
Przygotowanie
Schab kroimy w paski. W rondlu podgrzewamy łyżkę oliwy i
wrzucamy mięso. Dusimy kilkanaście minut. Dodajmy sos sojowy (nie za dużo bo jest bardzo słony), kurkumę, imbir oraz odrobinę pieprzu cayenne.
Cebulę kroimy w półkrążki i rozdzielamy. Paprykę kroimy w paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do mięsa. Doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Przypraw używamy zgodnie z własnym smakiem, bo ciężko określić, czy ktoś woli bardziej kwaśny, czy ostry smak. Warzywa z mięsem dusimy przez około 15-20 minut od czasu do czasu podlewając wodą, żeby się nie przypaliły.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Mięso podajemy z makaronem (możemy również użyć ryżu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!