W każdą niedzielę, jak przystało na porządny polski dom, moja mam gotuje rosół na co najmniej 3 różnych mięsach i masie warzyw. Ja nie przepadam za rosołem, więc mój dom jest mało polski, nad czym M. bardzo ubolewa ;) Ale jeśli tylko jesteśmy na weekend u rodziców, M. ma swój ulubiony rosół, a ja zawsze proszę mamę, żeby zostawiła mi udko z kurczaka na którym go ugotowała. Przy okazji w pakiecie dostaję też trochę marchewki. Dzięki temu mamy prawie gotowy obiad na poniedziałek.
Ponieważ latem nie bardzo mamy ochotę na gorące dania, więc jemy znacznie więcej sałatek i tak też będzie tym razem.
Składniki
- kawałek gotowanego kurczaka (może być udko - ale bez skóry, lub pierś)
- jajka - 4 szt.
- papryka czerwona
- papryka zielona
- rzodkiewka - 3 szt.
- ugotowana marchewka (jeśli mamy, ale nie jest niezbędna)
- cebula - 1 nieduża szt.
- czosnek - 4 ząbki
- pieprz, czosnek granulowany, sól
- jogurt naturalny
Jajka gotujemy na twardo. Pozostałe składniki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Po ugotowaniu jajka studzimy i kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy. Żeby nadać sałatce jeszcze bardziej czosnkowy smak przyprawiamy granulowanym czosnkiem, odrobiną pieprzu i soli. Na koniec dodajemy jogurt naturalny.
Czas wykonania - to jakieś 15-20 minut (o ile wcześniej ugotowaliśmy mięso), świetnie nadaje się na obiad, jeśli nie mieliśmy czasu, żeby go wcześniej przygotować.
Smacznego!
wygląda pysznie! jeszcze nie łączyłam taich składnikow ze sobą na sałatkę. Przewaznie było bez jajka i papryki.
OdpowiedzUsuń