wtorek, 6 sierpnia 2013

Faszerowane warzywa - cukinia

W ostatnim czasie robiłam kilka rożnych potraw z faszerowanymi warzywami. Na pierwszy ogień poszła cukinia, którą uwielbiam.



Składniki:
  • cukinia (oczywiście)
  • ser feta
  • pomidory - ok. 2 na jedna cukinię
  • cebula - pół na jedna cukinię
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie

Cukinie myjemy przekrawamy na pół i wybieramy gniazda nasienne. Z pozostałych składników robimy farsz. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy fetę (jeśli mamy w kawałku również kroimy ja na mniejsze kawałeczki). Całość mieszamy, dodając zioła prowansalskie i pieprz. Wszytko ugniatamy widelcem tak, by składniki dobrze się, ze sobą połączyły. 


Tak przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych cukinii. Cukinie umieszczamy w brytfance, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni (chociaż to jak długo powinniśmy cukinie zostawić w piekarniku zależy od tego jaki piekarnik mamy). Jeśli wierzch się nieco zarumieni, a cukinia będzie miękka - możemy wyciągać. Dekorujemy świeżymi ziołami  i podajemy.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. ostatnio wszędzie pojawia się cukinia w jakimś wydaniu :) Twój przepis wydaje się być najprostrzy i w tym momencie biegnę na działkę po cukinię i zabieram się za przyrządzenie obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) My zazwyczaj mamy takie proste wersje wszystkiego, bo o ile oboje lubimy gotować, to już stać przy garach nie - więc musi być szybko, prosto i oczywiście smacznie :)

      Usuń
    2. Chyba nikt przy garach stać nie lubi :D i też praktykuję taki 'ekonomizm' :)

      Usuń
  2. Mniam mniam :) Pyszny post :) Super przepis na cukinię, ostatnio, gdy była w lodówce nie miałam co z nią zrobić, a teraz proszę taki fajny przepis ;)))

    positiveattitudetowards.blogspot.com
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!