W ostatnim czasie robiłam kilka rożnych potraw z faszerowanymi warzywami. Na pierwszy ogień poszła cukinia, którą uwielbiam.
Składniki:
- cukinia (oczywiście)
- ser feta
- pomidory - ok. 2 na jedna cukinię
- cebula - pół na jedna cukinię
- zioła prowansalskie
- pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie
Cukinie myjemy przekrawamy na pół i wybieramy gniazda nasienne. Z pozostałych składników robimy farsz. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy fetę (jeśli mamy w kawałku również kroimy ja na mniejsze kawałeczki). Całość mieszamy, dodając zioła prowansalskie i pieprz. Wszytko ugniatamy widelcem tak, by składniki dobrze się, ze sobą połączyły.
Tak przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych cukinii. Cukinie umieszczamy w brytfance, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni (chociaż to jak długo powinniśmy cukinie zostawić w piekarniku zależy od tego jaki piekarnik mamy). Jeśli wierzch się nieco zarumieni, a cukinia będzie miękka - możemy wyciągać. Dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy.
Smacznego!
ostatnio wszędzie pojawia się cukinia w jakimś wydaniu :) Twój przepis wydaje się być najprostrzy i w tym momencie biegnę na działkę po cukinię i zabieram się za przyrządzenie obiadku :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) My zazwyczaj mamy takie proste wersje wszystkiego, bo o ile oboje lubimy gotować, to już stać przy garach nie - więc musi być szybko, prosto i oczywiście smacznie :)
UsuńChyba nikt przy garach stać nie lubi :D i też praktykuję taki 'ekonomizm' :)
UsuńMniam mniam :) Pyszny post :) Super przepis na cukinię, ostatnio, gdy była w lodówce nie miałam co z nią zrobić, a teraz proszę taki fajny przepis ;)))
OdpowiedzUsuńpositiveattitudetowards.blogspot.com
Pozdrawiam serdecznie!