Do zrobienia risotto zainspirowała mnie Joanna., za co bardzo jej dziękuję, bo wyszło pysznie. Ponadto - jak twierdzi Wikipedia "cukinia ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal."
Składniki- cukinia - 2 szt.
- czosnek - jedna główka (tak - cała główka, nie 1 ząbek)
- ryż - 2 woreczki
- pieprz, sól
- oliwa
Cukinie oraz czosnek ścieramy na drobnej tarce. Do rondla wlewamy niewielką ilość oliwy. Wrzucamy warzywa i dusimy przez 15-20 minut. W tym samym czasie gotujemy ryz w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu ryżu - wrzucamy go do cukinii z czosnkiem. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem. Trzymamy nad ogniem jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy od razu na ciepło.
Danie powinno być mocno czosnkowe i pikantne - wtedy smakuje najlepiej, a zapach który się unosi jest niesamowity.
Tak przygotowany ryz nadaje się też świetnie na farsz do mięsa lub innych warzyw, np. papryki i smakuje równie dobrze.Smacznego!
Risotto to to nie jest ale wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWiem, że nie jest ale w mojej inspiracji tak to było nazwane, więc postanowiłam i nazwę zaczerpnąć ;)
Usuń