niedziela, 11 sierpnia 2013

Risotto z cukinią i czosnkiem

Do zrobienia risotto zainspirowała mnie Joanna., za co bardzo jej dziękuję, bo wyszło pysznie. Ponadto - jak twierdzi Wikipedia "cukinia ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal."


Składniki
  • cukinia - 2 szt.
  • czosnek - jedna główka (tak - cała główka, nie 1 ząbek)
  • ryż - 2 woreczki
  • pieprz, sól
  • oliwa
Przygotowanie


Cukinie oraz czosnek ścieramy na drobnej tarce. Do rondla wlewamy niewielką ilość oliwy. Wrzucamy warzywa i dusimy przez 15-20 minut. W tym samym czasie gotujemy ryz w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu ryżu - wrzucamy go do cukinii z czosnkiem. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem. Trzymamy nad ogniem jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy od razu na ciepło. 

Danie powinno być mocno czosnkowe i pikantne - wtedy smakuje najlepiej, a zapach który się unosi jest niesamowity.


Tak przygotowany ryz nadaje się też świetnie na farsz do mięsa lub innych warzyw, np. papryki i smakuje równie dobrze.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Risotto to to nie jest ale wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że nie jest ale w mojej inspiracji tak to było nazwane, więc postanowiłam i nazwę zaczerpnąć ;)

      Usuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!