poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Czosnkowa sałatka z gotowanego kurczaka

W każdą niedzielę, jak przystało na porządny polski dom, moja mam gotuje rosół na co najmniej 3 różnych mięsach i masie warzyw. Ja nie przepadam za rosołem, więc mój dom jest mało polski, nad czym M. bardzo ubolewa ;) Ale jeśli tylko jesteśmy na weekend u rodziców, M. ma swój ulubiony rosół, a ja zawsze proszę mamę, żeby zostawiła mi udko z kurczaka na którym go ugotowała. Przy okazji w pakiecie dostaję też trochę marchewki. Dzięki temu mamy prawie gotowy obiad na poniedziałek.

Ponieważ latem nie bardzo mamy ochotę na gorące dania, więc jemy znacznie więcej sałatek i tak też będzie tym razem.

Składniki
  • kawałek gotowanego kurczaka (może być udko - ale bez skóry, lub pierś)
  • jajka - 4 szt.
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • rzodkiewka - 3 szt.
  • ugotowana marchewka (jeśli mamy, ale nie jest niezbędna)
  • cebula - 1 nieduża szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieprz, czosnek granulowany, sól
  • jogurt naturalny
Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Pozostałe składniki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Po ugotowaniu jajka studzimy i kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy. Żeby nadać sałatce jeszcze bardziej czosnkowy smak przyprawiamy granulowanym czosnkiem, odrobiną pieprzu i soli. Na koniec dodajemy jogurt naturalny.


Czas wykonania - to jakieś 15-20 minut (o ile wcześniej ugotowaliśmy mięso), świetnie nadaje się na obiad, jeśli nie mieliśmy czasu, żeby go wcześniej przygotować.

Smacznego! 

1 komentarz:

  1. wygląda pysznie! jeszcze nie łączyłam taich składnikow ze sobą na sałatkę. Przewaznie było bez jajka i papryki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!