To danie mojego Męża, które zawsze smakuje fantastycznie, a ponadto jest niezwykle sycące i zawiera szpinak, który jest niezwykle cennym warzywem liściastym. Szpinak jest bogaty w witaminy C, E, K oraz witaminy z grupy B, zawiera również betakaroten. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych: potasu i żelaza. Z względu na duże ilości potasu, można polecić go osobom z nadciśnieniem. Zaś ze względu na bogactwo żelaza (potrzebnego przy produkcji czerwonych krwinek) - jest doskonały dla osób zmagających się z anemią. Zawarty w nim kras foliowy cenny jest również dla kobiet w ciąży, ponieważ pozwala zapobiegać wadom układu nerwowego płodu. Szpinak pozwala obniżać poziom złego cholesterolu, a zawarte w nim przeciwutleniacze biorą udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej.
Niemniej mimo niewątpliwych zalet, musimy uważać, ponieważ w liściach szpinaku występuje kwas szczawiowy, który utrudnia wykorzystanie wapnia, wiążąc się z nim i tworząc trudno rozpuszczalne sole. Dlatego też szpinak powinniśmy zawsze jeść wraz z produktami bogatymi w wapń, np. serami. Stąd też przepis mojego Męża.
- pierś z kurczaka - 1 szt.
- szpinak mrożony - ok. 250g.
- czosnek - 1 główka
- ser feta - pół opakowania
- pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię bez dodatku tłuszczu. Mięso smażymy. W międzyczasie obieramy czosnek i kroimy go w drobną kostkę, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy odrobiną wody. Jak czosnek zmięknie, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodajemy pieprz do smaku. W razie potrzeby możemy podlać wodą.
Ser feta kroimy na kawałki i wrzucamy do pozostałych składników. Zostawiamy na ogniu do momentu, aż woda odparuje.
Danie możemy podawać samo lub z ulubionym dodatkiem. My zjedliśmy je z makaronem pełnoziarnistym.
Smacznego!
Szpinak kocham - w każdej postaci !
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak ! :)
OdpowiedzUsuń