poniedziałek, 28 października 2013

Pulpeciki w sosie

Takie małe mięsne kuleczki chodzą za mną od tygodnia - postanowiłam więc wczoraj z racji niedzielnego obiadu zrobić pulpeciki. Wyszły pysznie - zresztą sami oceńcie.

Składniki
  • mięso mielone (0,5 kg)
  • czosnek (1 główka)
  • jajka (2 szt.)
  • tarty ser (około 2 łyżek)
  • pieprz i ulubione zioła do smaku
  • oliwa, bulion
Przygotowanie

Czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na na łyżce oliwy. Gdy czosnek zacznie się rumienić - przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy 2 jajka i ser żółty - wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i ulubionymi ziołami. 


Z przygotowanego mięsa formułujemy małe kuleczki (wielkości winogrona). Część z nich możemy podsmażyć na oliwie, część wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego.


Smażymy przewracając od czasu do czasu i zdejmujemy z patelni po kilku minutach - jeśli z każdej strony będą równomiernie obsmażone.  Pulpeciki gotowane również mieszamy kilka razy i gotujemy w wywarze przez około 10 minut. Wykładamy na talerz i gotowe.


Do pulpecików przygotowujemy sos warzywno-śmietanowy.


Składniki
  • pieczarki (10 szt.)
  • cebula (1 główka)
  • mrożony groszek (3/4 szklanki)
  • papryka czerwona (1 sztuka)
  • sól, pieprz
  • śmietana (3 łyżki)
Przygotowanie

Pieczarki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do rondla z niewielka ilością wody. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę cebulę oraz paprykę. Wszystko razem dusimy od czasu do czasu dolewając wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wrzucamy groszek. Gotujemy jeszcze kilka minut.


Następnie wyłączamy palnik, zestawiamy garnek i dodajemy śmietanę wymieszaną z wodą. Po dodaniu śmietany - sosu już nie gotujemy. W razie potrzeby możemy jeszcze doprawić sos.


Wszystko podajemy z ulubionym dodatkiem - my wybraliśmy ryż basmati z dzikim - smakuje naprawdę dobrze.


Całościowy efekt przeszedł nasze oczekiwania - było przepysznie :)


Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!