Takie małe mięsne kuleczki chodzą za mną od tygodnia - postanowiłam więc wczoraj z racji niedzielnego obiadu zrobić pulpeciki. Wyszły pysznie - zresztą sami oceńcie.
Składniki
- mięso mielone (0,5 kg)
- czosnek (1 główka)
- jajka (2 szt.)
- tarty ser (około 2 łyżek)
- pieprz i ulubione zioła do smaku
- oliwa, bulion
Czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na na łyżce oliwy. Gdy czosnek zacznie się rumienić - przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy 2 jajka i ser żółty - wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i ulubionymi ziołami.
Z przygotowanego mięsa formułujemy małe kuleczki (wielkości winogrona). Część z nich możemy podsmażyć na oliwie, część wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego.
Smażymy przewracając od czasu do czasu i zdejmujemy z patelni po kilku minutach - jeśli z każdej strony będą równomiernie obsmażone. Pulpeciki gotowane również mieszamy kilka razy i gotujemy w wywarze przez około 10 minut. Wykładamy na talerz i gotowe.
Do pulpecików przygotowujemy sos warzywno-śmietanowy.
Składniki
- pieczarki (10 szt.)
- cebula (1 główka)
- mrożony groszek (3/4 szklanki)
- papryka czerwona (1 sztuka)
- sól, pieprz
- śmietana (3 łyżki)
Pieczarki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do rondla z niewielka ilością wody. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę cebulę oraz paprykę. Wszystko razem dusimy od czasu do czasu dolewając wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wrzucamy groszek. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Następnie wyłączamy palnik, zestawiamy garnek i dodajemy śmietanę wymieszaną z wodą. Po dodaniu śmietany - sosu już nie gotujemy. W razie potrzeby możemy jeszcze doprawić sos.
Wszystko podajemy z ulubionym dodatkiem - my wybraliśmy ryż basmati z dzikim - smakuje naprawdę dobrze.
Całościowy efekt przeszedł nasze oczekiwania - było przepysznie :)
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!