Kupiliśmy wczoraj patisony konserwowe - nigdy nie jedliśmy, więc najwyższa pora spróbować :) Smakują super, a przy tym są lekkostrawne i dietetyczne. Zawierają witaminę C, nieco witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i pewne ilości węglowodanów. Są doskonałe dla osób z nadwagą i nadciśnieniem.
Myślę, że z powodzeniem mogą zastępować ogórki lub pieczarki konserwowe. U nas trafiły do pudełeczek gotowych do zabrania do pracy.
Sałatka z patisonami
Składniki
- patisony - 10 szt.
- jajka - 3 sztuki
- papryka czerwona
- pieczarki konserwowe - 15 szt.
- cebula - pół główki
- jogurt naturalny
- pieprz
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Do nich dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajka. Dodajemy niewielką ilość jogurtu naturalnego i doprawiamy do smaku. Na koniec pakujemy do pudełeczka i gotowe.
Wrapsy z patisonami
Składniki
- wrapsy - 2 szt.
- pieprzowy twarożek (np. Almette)
- łosoś wędzony
- patisony - 10 szt.
- ogórki konserwowe z chili - 10 szt.
Wrapsy smarujemy serkiem i układamy na nich łososia. Następnie w rządku kładziemy pokrojone na plasterki patisony. Zwijamy wrapsa i po dojściu do połowy układamy kolejny pasek z pokrojonych w plasterki ogóreczków. Zawijamy do końca i dzielimy na 5-7 kawałków. Wsadzamy do pudełeczka i kolejne śniadanie gotowe.
Smacznego!
bardzo przydatne przepisy, wrapy przeważnie jadam z warzywami i z piersią kurczaka. Dzięki Twojemu przepisowi mam plan na kolejne urozmaicenie posiłku :) Bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńZapraszam również to mojego świeżo utworzonego bloga http://dwarozmiarymniej.blogspot.com/ Pzdr Tuskaaa