Po kilkudniowej przerwie w końcu mam chwilę, żeby coś napisać. Dużo się działo przez ostatnie dni - nawał pracy, sporo treningów - i niestety brakło czasu, żeby napisać sensowną notkę. Dzisiaj więc nadrabiam - na początek obiad dla zapracowanych. Robi się szybko, a starcza spokojnie na 2-3 dni, więc możemy zrobić na początku tygodnia i delektować się smakiem do połowy tygodnia.
Inspiracją była bardzo szeroko rozumiana kuchnia śródziemnomorska - sami oceńcie co z tego wyszło.
- pierś z kurczaka (2 szt.)
- pomidor (3 szt.)
- papryka (czerwona, zielona)
- oliwki (2 garści zielonych)
- cebula (1 szt.)
- czosnek (pół główki)
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dusimy w rondlu. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do piersi. Doprawiamy pieprzem i solą oraz dosypujemy sporą ilość ziół prowansalskich. Całość dusimy przez około pół godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Kurczaka możemy podawać codziennie z innym dodatkiem - ryżem, makaronem pełnoziarnistym lub kaszą. Poniżej propozycją podania właśnie z kaszą jęczmienną i kiełkami na patelnię.
Smacznego!
Uwielbiam kurczaka w każdej formie, a tej jeszcze nie próbowałam :) Myślę, że mojemu kochasiowi też posmakuje :)
OdpowiedzUsuńSmacznie podane :)
OdpowiedzUsuń