niedziela, 13 października 2013

Śródziemnomorski kurczak

Po kilkudniowej przerwie w końcu mam chwilę, żeby coś napisać. Dużo się działo przez ostatnie dni - nawał pracy, sporo treningów - i niestety brakło czasu, żeby napisać sensowną notkę. Dzisiaj więc nadrabiam - na początek obiad dla zapracowanych. Robi się szybko, a starcza spokojnie na 2-3 dni, więc możemy zrobić na początku tygodnia i delektować się smakiem do połowy tygodnia.

Inspiracją była bardzo szeroko rozumiana kuchnia śródziemnomorska - sami oceńcie co z tego wyszło.

Składniki
  • pierś z kurczaka (2 szt.)
  • pomidor (3 szt.)
  • papryka (czerwona, zielona)
  • oliwki (2 garści zielonych)
  • cebula (1 szt.)
  • czosnek (pół główki)
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, sól
Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dusimy w rondlu. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do piersi. Doprawiamy pieprzem i solą oraz dosypujemy sporą ilość ziół prowansalskich. Całość dusimy przez około pół godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.


Kurczaka możemy podawać codziennie z innym dodatkiem - ryżem, makaronem pełnoziarnistym lub kaszą. Poniżej propozycją podania właśnie z kaszą jęczmienną i kiełkami na patelnię.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kurczaka w każdej formie, a tej jeszcze nie próbowałam :) Myślę, że mojemu kochasiowi też posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!