czwartek, 17 października 2013

Pudełeczka z patisonową inspiracją

Kupiliśmy wczoraj patisony konserwowe - nigdy nie jedliśmy, więc najwyższa pora spróbować :) Smakują super, a przy tym są lekkostrawne i dietetyczne. Zawierają witaminę C, nieco witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i pewne ilości węglowodanów. Są doskonałe dla osób z nadwagą i nadciśnieniem.


Myślę, że z powodzeniem mogą zastępować ogórki  lub pieczarki konserwowe. U nas trafiły do pudełeczek gotowych do zabrania do pracy.

Sałatka z patisonami

Składniki
  • patisony - 10 szt.
  • jajka - 3 sztuki
  • papryka czerwona
  • pieczarki konserwowe - 15 szt.
  • cebula - pół główki
  • jogurt naturalny
  • pieprz
Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Do nich dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajka. Dodajemy niewielką ilość jogurtu naturalnego i doprawiamy do smaku. Na koniec pakujemy do pudełeczka i gotowe.


Wrapsy z patisonami

Składniki
  • wrapsy - 2 szt.
  • pieprzowy twarożek (np. Almette)
  • łosoś wędzony 
  • patisony - 10 szt.
  • ogórki konserwowe z chili - 10 szt.
Przygotowanie

Wrapsy smarujemy serkiem i układamy na nich łososia. Następnie w rządku kładziemy pokrojone na plasterki patisony. Zwijamy wrapsa i po dojściu do połowy układamy kolejny pasek z pokrojonych w plasterki ogóreczków. Zawijamy do końca i dzielimy na 5-7 kawałków. Wsadzamy do pudełeczka i kolejne śniadanie gotowe.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. bardzo przydatne przepisy, wrapy przeważnie jadam z warzywami i z piersią kurczaka. Dzięki Twojemu przepisowi mam plan na kolejne urozmaicenie posiłku :) Bardzo dziękuję.

    Zapraszam również to mojego świeżo utworzonego bloga http://dwarozmiarymniej.blogspot.com/ Pzdr Tuskaaa

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!