Przede wszystkim dlatego, że śledzie bogate są w potas, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a zawarty w nich kwas omega 3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Mimo tego, że są rybami stosunkowo tłustymi, dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (ok 160kcal/100g). Krótko mówiąc - świetnie nadają się na sałatkę zarówno na obiad jak i przyjęcie.
Dzisiejsza propozycja - kolacja śledziowa.
Czego potrzebujemy?
- 2 płaty śledziowe (tzw. matiasy),
- 2 ugotowane ziemniaki,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- zielone oliwki (mogą być nadziewane),
- marynowane grzyby,
- ogórki konserwowe - 3 sztuki,
- cebula,
- zioła,
- przyprawy,
- pomidor.
Śledzie, ziemniaki i jajka kroimy na stosunkowo gruba kostkę. Oliwki, marynowane grzyby, ogórki konserwowe i cebulę - na drobno. Wszystko mieszamy ze sobą. Dodajemy ulubionych ziół i przyprawiamy do smaku.
Sałatkę podajemy z pomidorami, które fantastycznie kontrastują z śledziem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!