czwartek, 10 stycznia 2013

Sałatka śledziowa z pomidorem

Dlaczego śledź

Przede wszystkim dlatego, że śledzie bogate są w potas, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a zawarty w nich kwas omega 3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Mimo tego, że są rybami stosunkowo tłustymi, dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (ok 160kcal/100g). Krótko mówiąc - świetnie nadają się na sałatkę zarówno na obiad jak i przyjęcie.

Dzisiejsza propozycja - kolacja śledziowa.

Czego potrzebujemy?
  • 2 płaty śledziowe (tzw. matiasy),
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • zielone oliwki (mogą być nadziewane),
  • marynowane grzyby,
  • ogórki konserwowe - 3 sztuki,
  • cebula,
  • zioła,
  • przyprawy,
  • pomidor.

Sposób przygotowania

Śledzie, ziemniaki i jajka kroimy na stosunkowo gruba kostkę. Oliwki, marynowane grzyby, ogórki konserwowe i cebulę - na drobno. Wszystko mieszamy ze sobą. Dodajemy ulubionych ziół i przyprawiamy do smaku.

Sałatkę podajemy z pomidorami, które fantastycznie kontrastują z śledziem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!