Często słyszymy, że podczas diety możemy jeść tylko pierś z kurczaka, czy indyka. Niesłusznie - mamy bowiem do wyboru znacznie więcej chudych mięs. Dlatego aby urozmaicić nasz jadłospis (pomimo tego, że przepisów na kurczaka jeszcze u nas nie ma - rzeczywiście jemy go dosyć często) proponujemy dzisiaj polędwiczki. Ze względu na niewielką kaloryczność możemy włączyć ją w jadłospis diety zarówno wysokobiałkowej jak i niskotłuszczowej.
Potrzebujemy
- polędwiczka wieprzowa - ok. 4 plastry,
- papryka czerwona,
- pieczarki - 5 sztuk,
- groszek mrożony (jest znacznie smaczniejszy, niż groszek z puszki),
- cebula,
- czosnek,
- papryczki chili,
- przyprawy.
Przygotowanie
Polędwiczki kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię bez dodatku tłuszczu. W razie potrzeby możemy mięso podlać wodą. W międzyczasie obieramy pieczarki i dzielimy na 8 części. Kroimy w kostkę paprykę, cebulę i czosnek. Groszek oraz pokrojone składniki wrzucamy do mięsa. Jeśli lubimy ostre dania - dodajemy papryczkę chili oraz ulubione przyprawy.
Całość dusimy około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Danie podajemy posypane bazylią.
Możemy je podać również z ryżem lub makaronem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!