niedziela, 13 stycznia 2013

Polędwiczka z warzywami

Często słyszymy, że podczas diety możemy jeść tylko pierś z kurczaka, czy indyka. Niesłusznie - mamy bowiem do wyboru znacznie więcej chudych mięs. Dlatego aby urozmaicić nasz jadłospis (pomimo tego, że przepisów na kurczaka jeszcze u nas nie ma - rzeczywiście jemy go dosyć często) proponujemy dzisiaj polędwiczki. Ze względu na niewielką kaloryczność możemy włączyć ją w jadłospis diety zarówno wysokobiałkowej jak i niskotłuszczowej.

Potrzebujemy
  • polędwiczka wieprzowa - ok. 4 plastry,
  • papryka czerwona,
  • pieczarki - 5 sztuk,
  • groszek mrożony (jest znacznie smaczniejszy, niż groszek z puszki),
  • cebula,
  • czosnek,
  • papryczki chili,
  • przyprawy.

Przygotowanie

Polędwiczki kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię bez dodatku tłuszczu. W razie potrzeby możemy mięso podlać wodą. W międzyczasie obieramy pieczarki i dzielimy na 8 części. Kroimy w kostkę paprykę, cebulę i czosnek. Groszek oraz pokrojone składniki wrzucamy do mięsa. Jeśli lubimy ostre dania - dodajemy papryczkę chili oraz ulubione przyprawy.


Całość dusimy około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Danie podajemy posypane bazylią.


Możemy je podać również z ryżem lub makaronem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!