niedziela, 6 stycznia 2013

Jajka zapiekane w mięsie mielonym

Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy musieliśmy wyeliminować niektóre składniki z naszego jadłospisu. W związku z tym postanowiliśmy - zero smażenia, jak najmniej tłuszczu i słodyczy.

To nasza dietetyczna wersja niedzielnego obiadu:

Potrzebujemy:
  • mięso mielone - 250g (najlepiej kupić kawałek chudego mięsa i samemu zmielić),
  • jajko ugotowane na twardo,
  • jajko surowe,
  • papryka czerwona,
  • natka pietruszki,
  • czosnek,
  • szczypiorek,
  • przyprawy (pieprz i papryka słodka).

Sposób przygotowania:

Siekamy drobno natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek, paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy pokrojone składniki z mięsem mielonym. Wbijamy surowe jajko i doprawiamy według uznania (my przyprawiliśmy danie pieprzem i słodką papryką).

Ugotowane na twardo jajko - kroimy na pół. Do miseczek żaroodpornych wkładamy trochę mięsa, następnie połówkę jajka i resztę mięsa.


Tak przygotowana potrawę wkładamy do piekarnika na ok 45 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni.

Biorąc pod uwagę, że przygotowanie potrawy zajmuje ok 20 minut (wraz ze zmieleniem mięsa) - efekt jest fantastyczny.


Całość uzupełniliśmy lekką sałatką z papryki, która nam została, pomidora, szczypiorku, oliwek i sera mozarella light (wapń zawarty w produktach mlecznych zmniejsza przyswajanie tłuszczów).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!