To nasza dietetyczna wersja niedzielnego obiadu:
Potrzebujemy:
- mięso mielone - 250g (najlepiej kupić kawałek chudego mięsa i samemu zmielić),
- jajko ugotowane na twardo,
- jajko surowe,
- papryka czerwona,
- natka pietruszki,
- czosnek,
- szczypiorek,
- przyprawy (pieprz i papryka słodka).
Siekamy drobno natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek, paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy pokrojone składniki z mięsem mielonym. Wbijamy surowe jajko i doprawiamy według uznania (my przyprawiliśmy danie pieprzem i słodką papryką).
Ugotowane na twardo jajko - kroimy na pół. Do miseczek żaroodpornych wkładamy trochę mięsa, następnie połówkę jajka i resztę mięsa.
Biorąc pod uwagę, że przygotowanie potrawy zajmuje ok 20 minut (wraz ze zmieleniem mięsa) - efekt jest fantastyczny.
Całość uzupełniliśmy lekką sałatką z papryki, która nam została, pomidora, szczypiorku, oliwek i sera mozarella light (wapń zawarty w produktach mlecznych zmniejsza przyswajanie tłuszczów).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!