wtorek, 26 listopada 2013

Surimi i seler

Dziś krótka i na temat, bo lecimy na siłownię. Jakiś czas temu M. kupił seler sałatkowy (taki w słoiku), którego zwyczajnie nie znoszę. Niemniej skoro już się pojawił - postanowiłam zrobić z niego sałatkę dla M. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że smakuje ona także i mnie.


Składniki
  • seler sałatkowy - słoik
  • surimi - ok. 16 paluszków
  • kukurydza - pół szklanki mrożonej
  • groszek - pół szklanki mrożonej
  • papryka czerwona - połowa
  • cebula - ćwierć główki
  • szczypiorek - garść
  • oliwa - łyzka
  • jogurt naturalny - 100 ml
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • pieprz

Przygotowanie

Seler odsączamy i przekładamy do miski. Kukurydzę oraz groszek gotujemy przez 5 minut i również przekładamy do miski. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy i wrzucamy do pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy.

Oliwę rozgrzewamy na patelni. Paluszki surimi dzielimy na 4 kawałki i rzucamy na patelnię. Smażymy aż do zarumienienia. Następnie zdejmujemy z ognia, odsączamy nadmiar oliwy na serwetce i wrzucamy do miski z warzywami.

Jogurt łączymy z octem i pieprzem. Przelewamy do miski. Wszystko razem mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i możemy podawać.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda smacznie i mam nadziej,że też tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!