Długi weekend za nami - tzn. kto miał ten miał, niestety M. musiał poniedziałek spędzić w pracy aby mu osłodzić te trudy - postanowiłam zrobić sernik na zimno. Przepis znalazłam w mojej ulubionej książce kucharskiej - Nigella Ekspresowo. Autorkę uwielbiam, jej programy oglądam wręcz z zapartym tchem, niestety o jej kuchni można powiedzieć wiele rzeczy, ale do najlżejszych to ona nie należy :( Niemniej przeglądając książkę można co nieco z niej zaczerpnąć, a po drobnych modyfikacjach przepis może być fit.
Źródło: emamija.blogspot.com
Tak więc przepis oczywiście - jak zawsze zmodyfikowałam, nadal nie nazwałabym go sernikiem light, ale jest mu już nieco bliżej dzięki wyeliminowaniu śmietanki i zmniejszeniu ilości cukru ;)
Składniki
- 250 g herbatników pełnoziarnistych
- 120 g margaryny Kasia
- serek naturalny do sernika (ja wybrałam z Biedronki) - 1 kg
- aromat pomarańczowy oraz waniliowy (po łyżeczce)
- cukier wanilinowy - 2 opakowania
- sok z jednej cytryny
- galaretka cytrynowa bez cukru (wykorzystałam prezent od Celiko)
- cukier brązowy - 2 łyżki
- pół szklanki wrzątku
- sezam
- cynamon
- wiśniowa konfitura
"Herbatniki mielimy w malakserze (nie do końca wiem co to jest malakser, ale nazwa mi się podoba :D) na drobne okruchy, dodajemy masło i włączamy malakser jeszcze raz, aby wszystkie składniki się połączyły. Przygotowane ciasto rozkładamy w tortownicy o średnicy 25 cm, dociskając je do dna aż zacznie zachodzić na ścianki tworząc niewysoki rant."
Ser przekładamy do miski, mieszamy z aromatami i cukrem wanilinowym, dodajemy sok z jednej cytryny. Mieszamy aż masa będzie gładka.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (wystarczy mniej więcej pół szklanki) i dodajemy cukier. Po lekkim przestudzeniu wlewamy stopniowo do serka cały czas mieszając.
Masę serową wylewamy do tortownicy, wygładzamy i posypujemy sezamem oraz cynamonem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed samym podaniem na serniku rozprowadzamy odrobinę dżemu - proponuję wykorzystać dżem firmy Łowicz słodzony sokiem z jabłka.
Pyszności!
A teraz pytanie do was - ma ktoś może pomysł na to jak odchudzić "ciasto" połączenie herbatników (nawet pełnoziarnistych) z połową kostki margaryny niestety nie jest fit, a chętnie poprawiłabym tą część ciasta - proszę więc o jakieś sugestie.
Fragmenty przepisu pochodzą z książki Nigella Ekspresowo.
Przed samym podaniem na serniku rozprowadzamy odrobinę dżemu - proponuję wykorzystać dżem firmy Łowicz słodzony sokiem z jabłka.
Pyszności!
A teraz pytanie do was - ma ktoś może pomysł na to jak odchudzić "ciasto" połączenie herbatników (nawet pełnoziarnistych) z połową kostki margaryny niestety nie jest fit, a chętnie poprawiłabym tą część ciasta - proszę więc o jakieś sugestie.
Fragmenty przepisu pochodzą z książki Nigella Ekspresowo.
Słyszałam, że można taki spód zrobić w ogóle bez masła- same pokruszone ciasteczka. A ja sama wpadłam jeszcze na pomysł jogurtu w miejsce masła, czy margaryny. Wypróbuję i dam znać jak się udało :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, M. był pewnie zadowolony :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście był zadowolony :)
OdpowiedzUsuńja mieszam z jogurtem naturalnym i łyżeczką masła i jest idealnie ;)
OdpowiedzUsuń