środa, 13 listopada 2013

Sernik dla zapracowanych

Długi weekend za nami - tzn. kto miał ten miał, niestety M. musiał poniedziałek spędzić w pracy aby mu osłodzić te trudy - postanowiłam zrobić sernik na zimno. Przepis znalazłam w mojej ulubionej książce kucharskiej - Nigella Ekspresowo. Autorkę uwielbiam, jej programy oglądam wręcz z zapartym tchem, niestety o jej kuchni można powiedzieć wiele rzeczy, ale do najlżejszych to ona nie należy :( Niemniej przeglądając książkę można co nieco z niej zaczerpnąć, a po drobnych modyfikacjach przepis może być fit.

Źródło: emamija.blogspot.com

Tak więc przepis oczywiście - jak zawsze zmodyfikowałam, nadal nie nazwałabym go sernikiem light, ale jest mu już nieco bliżej dzięki wyeliminowaniu śmietanki i zmniejszeniu ilości cukru ;)

Składniki
  • 250 g herbatników pełnoziarnistych
  • 120 g margaryny Kasia
  • serek naturalny do sernika (ja wybrałam z Biedronki) - 1 kg
  • aromat pomarańczowy oraz waniliowy (po łyżeczce)
  • cukier wanilinowy - 2 opakowania
  • sok z jednej cytryny
  • galaretka cytrynowa bez cukru (wykorzystałam prezent od Celiko)
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • pół szklanki wrzątku
  • sezam
  • cynamon
  • wiśniowa konfitura
Przygotowanie

"Herbatniki mielimy w malakserze (nie do końca wiem co to jest malakser, ale nazwa mi się podoba :D) na drobne okruchy, dodajemy masło i włączamy malakser jeszcze raz, aby wszystkie składniki się połączyły. Przygotowane ciasto rozkładamy w tortownicy o średnicy 25 cm, dociskając je do dna aż zacznie zachodzić na ścianki tworząc niewysoki rant."


Ser przekładamy do miski, mieszamy z aromatami i cukrem wanilinowym, dodajemy sok z jednej cytryny. Mieszamy aż masa będzie gładka.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (wystarczy mniej więcej pół szklanki) i dodajemy cukier. Po lekkim przestudzeniu wlewamy stopniowo do serka cały czas mieszając. 

Masę serową wylewamy do tortownicy, wygładzamy i posypujemy sezamem oraz cynamonem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Przed samym podaniem na serniku rozprowadzamy odrobinę dżemu - proponuję wykorzystać dżem firmy Łowicz słodzony sokiem z jabłka.


Pyszności!


A teraz pytanie do was - ma ktoś może pomysł na to jak odchudzić "ciasto" połączenie herbatników (nawet pełnoziarnistych) z połową kostki margaryny niestety nie jest fit, a chętnie poprawiłabym tą część ciasta - proszę więc o jakieś sugestie.

Fragmenty przepisu pochodzą z książki Nigella Ekspresowo. 

4 komentarze:

  1. Słyszałam, że można taki spód zrobić w ogóle bez masła- same pokruszone ciasteczka. A ja sama wpadłam jeszcze na pomysł jogurtu w miejsce masła, czy margaryny. Wypróbuję i dam znać jak się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto, M. był pewnie zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja mieszam z jogurtem naturalnym i łyżeczką masła i jest idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!