czwartek, 19 grudnia 2013

Sernik kakaowy

Tym razem nieco inna wariacja na temat sernika, bo zauważyłam, że trochę się rozprzestrzenił po sieci :)

Składniki
  • herbatniki pełnoziarniste
  • jogurt naturalny (200g)
  • twaróg naturalny
  • kakao (4 łyżki)
  • galaretka cytrynowa (wybrałam bez cukru, więc będę go dodawać osobno)
  • przyprawa korzenna (2 łyżki),
  • cynamon
  • skórka z pomarańczy
  • cukier
  • aromat pomarańczowy
  • orzechy włoskie
Przygotowanie

Herbatniki mielimy i łączymy z jogurtem. Tortownicę wykładamy herbatnikami i wsadzamy na pół godziny do lodówki. 


Twaróg (tym razem wybrałam twaróg firmy Włoszczowa - jest bardziej gęsty) przekładamy do miski, wsypujemy 4 łyżki kakao (możemy dodać 2 łyżki naturalnego i 2 łyżki rozpuszczalnego). Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i lekko studzimy. Następnie przelewamy stopniowo do miski z serem cały czas mieszając. Do serka wrzucamy garść skórek z pomarańczy i wlewamy aromat pomarańczowy (niestety nie miałam pomarańczy, a znacznie lepiej by się w tym przypadku sprawdził świeżo wyciskany sok). Na koniec dodajemy cukier - najlepiej próbując po każdej wsypanej łyżce i przyprawy do smaku .


Wszystkie składniki mieszamy i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Orzechy obieramy i mielimy - następnie posypujemy wierzch sernika. Do dekoracji wybieramy kilka - kilkanaście połówek orzecha, które układamy na brzegu. Sernik wsadzamy na kilka godzin do lodówki.


Smacznego!

1 komentarz:

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!