poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ketchup - obiektywny przegląd

Dodaję ketchup dosłownie do wszystkiego. Ż. czasami się ze mnie śmieje, że jeszcze chwila i zacznę go nawet do zupy dodawać, ale cóż - naprawdę lubię jego smak. W związku z tym postanowiłem zrobić małe śledztwo. Na rynku znajduje się bardzo dużo różnych ketchupów - ile osób tyle opinii o tym, który jest najlepszy. Starałem się więc, żeby moje badanie było jak najbardziej obiektywne - co za tym idzie pod uwagę brałem wyłącznie skład.

Skład ketchupu powinien być jak najbardziej zbliżony do następującego:
  • pomidory
  • cukier
  • ocet
  • sól 
  • przyprawy
Mając to na uwadze pod lupę wziąłem następujące marki (porównywałem ketchup łagodny):
  1. Dawtona
  2. Heinz 
  3. Hellmann's
  4. Kotlin
  5. Pudliszki
  6. Tortex
  7. Włocławek
1. Dawtona
Składniki:
woda, koncentrat pomidorowy (50%), cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana - zagęstnik, sól, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, benzoesan sodu - substancja konserwująca, aromat

Wartość energetyczna w 100g: 384 kJ/90 kcal


2. Heinz
Składniki:
pomidory (132 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają SELER), przyprawy

Wartość energetyczna w 100g: 440 kJ/130 kcal


3.  Hellmann's
Składniki:
pomidory (151 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki

Wartość energetyczna w 100g: 440 kJ/100 kcal


4. Kotlin
Składniki:
pomidory (136 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), woda, cukier, acetylowany adypinian diskrobiowy - substancja zagęszczająca, sól, kwas octowy - regulator kwasowości, naturalny aromat (zawiera seler), benzoesan sodu - substancja konserwująca

Wartość energetyczna w 100g: 414 kJ/97 kcal


5. Pudliszki
Składniki:
pomidory (193 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne

 Wartość energetyczna w 100g: 621 kJ/146 kcal


6. Tortex
Składniki:
koncentrat pomidorowy (42%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu, przyprawy: kolendra, tymianek, cząber, oregano, szałwia, aromat

Wartość energetyczna w 100g: 410 kJ/100 kcal



7. Włocławek
Składniki:
koncentrat pomidorowy (45%), woda, cukier, seler, cebula, skrobia kukurydziana - substancja zagęszczająca, sól, ocet, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, przyprawy, benzoesan sodu -  substancja konserwująca 

Wartość energetyczna w 100g: 435 kJ/104 kcal  


Z zestawienia widać, że producenci do wyrobu ketchupu korzystają z pomidorów lub gotowego koncentratu pomidorowego. Po powyższej analizie - wyszło mi, że najlepszym ketchupem jest ten produkowany przez firmę Heinz, ale tuz za nim plasuje się ketchup firmy Pudliszki i  Hellmann's. Tak więc wygląda moje podium. 

Swoją drogą - może ktoś wie czy na rynku jest dostępny ketchup, który nie zawiera cukru?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!