Składniki
- herbatniki pełnoziarniste
- jogurt naturalny (200g)
- twaróg naturalny
- kakao (4 łyżki)
- galaretka cytrynowa (wybrałam bez cukru, więc będę go dodawać osobno)
- przyprawa korzenna (2 łyżki),
- cynamon
- skórka z pomarańczy
- cukier
- aromat pomarańczowy
- orzechy włoskie
Herbatniki mielimy i łączymy z jogurtem. Tortownicę wykładamy herbatnikami i wsadzamy na pół godziny do lodówki.
Twaróg (tym razem wybrałam twaróg firmy Włoszczowa - jest bardziej gęsty) przekładamy do miski, wsypujemy 4 łyżki kakao (możemy dodać 2 łyżki naturalnego i 2 łyżki rozpuszczalnego). Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i lekko studzimy. Następnie przelewamy stopniowo do miski z serem cały czas mieszając. Do serka wrzucamy garść skórek z pomarańczy i wlewamy aromat pomarańczowy (niestety nie miałam pomarańczy, a znacznie lepiej by się w tym przypadku sprawdził świeżo wyciskany sok). Na koniec dodajemy cukier - najlepiej próbując po każdej wsypanej łyżce
i przyprawy do smaku
.
Wszystkie składniki mieszamy i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Orzechy obieramy i mielimy - następnie posypujemy wierzch sernika. Do dekoracji wybieramy kilka - kilkanaście połówek orzecha, które układamy na brzegu. Sernik wsadzamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Pychotka!
OdpowiedzUsuń