wtorek, 14 stycznia 2014

NIE jedz bananów, bo utyjesz!!!

To jeden z częstszych komentarzy, które słyszę na temat tych owoców. A skoro słyszę to z różnych stron - postanowiłam zgłębić temat - może rzeczywiście nie powinnam ich jeść...

100g banana dostarcza około 85 kcal, które pochodzą prawie wyłącznie z węglowodanów. Banany są świetnym źródłem witaminy C - średniej wielkości banan waży około 120 g i dostarcza blisko 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Banany są bogate w błonnik oraz potas i magnez. Banany zawierają wysokie poziomy witamin z grupy B, w szczególności witaminę B6. Dzięki przeciwutleniaczom - jedzenie bananów pomaga zapobiegać nowotworom. 


Banany przeciwdziałają skurczom mięśni podczas treningów oraz w trakcie snu. Zmniejszają utratę wapnia wydalanego z moczem, dzięki czemu sprzyjają budowaniu silnych kości. Dzięki niskiej zawartości soli, a wysokiej potasu - banany chronią przed udarem oraz zawałami serca, obniżają również ciśnienie krwi.  Banany chronią przed cukrzycą typu II, wzmacniają system nerwowy, dzięki wysokiemu poziomowi witaminy B6 wspomagają produkcję białych krwinek, zaś zawarte w nich żelazo wzmacnia krew i łagodzi anemię. 

Indeks glikemiczny bananów, zależnie od stopnia ich dojrzałości waha się pomiędzy 50 a 70, więc jest stosunkowo wysoki. Oznacza to, że banany są łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Banany świetnie nadają się przed i po treningu, ponieważ pozwalają uzupełnić energię i mikroelementy. Kto nie pamięta bułki z bananem Małysza :) Minusem tak wysokiego indeksu glikemicznego jest to, że poziom glukozy w organizmie podnosi się gwałtownie, co z kolei powoduje zwiększenie ilości wyrzucanej do organizmu insuliny. W konsekwencji - szybciej zaczynamy odczuwać głód.


Podsumowując to wszystko trudno jest mi zgodzić się ze stwierdzeniem, że banany tuczą - kalorii wcale nie dostarczają aż tak wiele, a na pewno są zdrowsze niż jakiekolwiek słodycze. 

A co z robakami w końcówkach bananów - to oczywiście mit, niemniej powinniśmy banany przed obraniem umyć, ponieważ podczas obierania owoców środki, którymi były one pryskane mogą dostać się na owoc, a tym samym do naszego przewodu pokarmowego.

Na koniec - szybki przepis na zdrową przekąskę, czyli chipsy bananowe.

Kupujemy 3 kg bananów, następnie kroimy je na plasterki grubości do 5mm. Ustawiamy na suszarce do warzyw i owoców (jeśli nie mamy - możemy wykorzystać piekarnik nagrzany do ok 75 stopni) i suszymy przez około 6 godzin. Po tym czasie - pyszne chipsy gotowe.


Nie kupujmy gotowych chipsów bananowych w sklepie, ponieważ najczęściej są one dodatkowo moczone w syropie cukrowym!

5 komentarzy:

  1. Pierwszy raz słyszałam, ze od bananów podobno się tyje. A przepis na chipsy bananowe z pewnością wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety słyszałam o tym już kilka razy, za każdym razem od fitness koleżanek, dlatego stwierdziłam, że coś może być na rzeczy - dlatego postanowiłam posprawdzać :)

      Usuń
  2. Ja też słyszę,że od bananów się tyje, najczęściej od osób które piją colę :P Warto czasem samemu poczytać i przestudiować. :) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam banany i jem prawie codziennie. Są zdrowe i pożywne i szkoda, że często się słyszy o ich złym wpływie na sylwetkę.Jeśli człowiek się zdrowo odżywia, to banany mu na pewno nie zaszkodzą. Jeśli źle je, to i tak mu nic nie pomoże i może traktować banana, jako dodatkową porcje węglowodanów :-P

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!