wtorek, 30 lipca 2013

Kalafiorowa zupa krem

Jak już pewnie niektórzy zauważyli - uwielbiam zupy krem i robię je ze wszystkich możliwych warzyw. Wczoraj trafiło na kalafiora (bo akurat był w domu). Sama muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak fantastycznego efektu.

Składniki:
  • kalafior (średniej wielkości),
  • litr bulionu warzywnego (ja niestety robię z kostki, ale może uda mi się kiedyś zastąpić go naturalnym wywarem z warzyw),
  • pieprz (ewentualnie jeśli ktoś potrzebuje - sól),
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, "nóżkę" obieramy i wszystko wrzucamy do bulionu. Po około 15 - 20 wyciągamy głąb i kroimy w kostkę. Resztę gotujemy do miękkości (co najmniej pół godziny). Różyczki wraz z bulionem miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i pietruszką. Podajemy z pokrojonym w kostkę głąbem.


Jeśli podamy zupę lekko przestudzoną - okaże się fantastycznym obiadem na panujące upały.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. zupy krem to jest to! I super smak i sycące i jeszcze mega proste! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oglądałam kiedyś program Bosackiej Wiem Co Jem o wyższości zupy nad drugim daniem ze szklanka wody. Robiła test na żołnierzach i rzeczywiście wyszło, że zupa syci bardziej i na dłużej. Dlatego zamiast zjeść kalafior, czy brokuł wolę z nich zrobić zupy :)

      Usuń

Dziękujemy, że tutaj jesteś.
Zostaw komentarz - to bardzo motywuje do dalszej pracy!